Off we go

Lugnt i Loungen



Colombo

Barefoot - 1/2 check 
Galle face hotel och en sundowner - check

I <3 Colombo




ordinarie

Efter lunch drog vi på stan och gick i två affärer. Hans köpte en hel garderob för 1500 spänn - galet. Fint.  Vi träffade Ela och Cliff och drog upp för berget för att fika* på Helgas. På vägen hem hade vi en close encounter med en buss. Från trishawsynpunkt är det i minsta laget med nån meter till godo när man kommer nos mot nos.  Tillbaka till dem världsliga sakerna så har Theas utslag lagt sig och hon dricker fortfarande Milo. Det var ju inte den som gjorde att hon mådde dåligt!
I morgon åker vi till Colombo. Äter förmodligen gott, handlar något fint och sover en natt. Kvällen efter åker vi mot Stockholm, Härnösand, Boda och utlovad sommar.
 
På bilden är det div skjortor, linnebyxor, shorts och en kostym - med slirre… 
 

Relik

Sri Lankas viktigaste Buddhatempel - Temple of the tooth. Vi offrade Sri Lankas nationalblomma, den lila lotusen. Efter att Alice önskat att Noas hund skulle ramla i den heliga sjön tände vi en oljelampa och bad. Igen. Templet hade, som många, även en hindu-del och bredvid låg en kyrka. Som inställningen tyder på verkar det inte byggas en moské inom närmaste framtiden. Sri Lanka har tamil, singalesiska och engelska som officiella språk och i publika/offentliga sammanhang skall därför alla representeras. I Templet var det bara singalesiska och engelska texter. Cliff skrapar på ytan och vi lär. Lägg till ett tak av guld på det så har vi dem singalesiska buddhisterna i en liten ask. Trots detta blir även munkar smutsiga och måste tvätta sin klädsel. Kulörtvätt.
Lite lunch KFC (Kandy F*cking City), lite shopping (Skor till moi - a must have pair) och sen åkte vi buss till Rochelle för en middag vi sent kommer glömma. Senast jag var så här mätt var när jag tröck i mig Knödeln i Österrike. Skillnaden var att detta var sagolikt gott. Gjort från trädgården av slitvargahänder med hjärta. Tack för maten. Igen. 
 
Proclaim your uniqueness - det gjorde Siddharta. 
 
 
 

Te, serpentinvägar och ett sjukhusbesök.

God morgon Kandy. Efter en varm (so far only cold ones) dusch och frukost gick vi ner för att möta vanen för att skona den från den värsta biten fram till hotellet. Efter massvis med vattenfall anlände vi till en av tefabrikerna i Nuwara Eliya. Vi drack såklart te, vansinnigt gott te med mjölk, och åt chokladkaka - japp Alice åt. Thea fina stora flicka drack te med oss äldre. Efter detta och att jag smygtittat på fabrikens bokstavliga baksida fick vi en rundtur i te-odling (Hans lyssnade jag fotade). Vi snirklade oss vidare uppåt till molnen genom blommor och odlingar, skjul till hem och krokiga människor. Vid Sitatemplet* fick barnen en välsignelse (hoppas jag) av något slag och vi gick alla därifrån med ett märke i pannan. På väg neråt/hemåt sprang en blommförsäljare i kapp bilen genom skogstäckta sluttningar och kurvor med uns av panik i blicken. Jag sa att jag ville köpa och flämtande tacksam sålde han oss en ljuvlig bukett Dalior. Efter X-antal kurvor och en Milo kräktes Thea och fick duscha med en flaska vatten vid vägkanten. Cliff offrade sin huvjacka och Theaskrutt satte sig i framsätet. Mirakulöst klarade sig bilen. Barnen somnade - Alice somnade med Cliff som kudde. Nere i Kandy besökte vi Dr´n med Theas skumma utslag. Tack gode någon för Cliff Speck. Apotekslistan ligger på skrivbordet och vi hoppas att den allergiska reaktion som det var lägger sig och att vi inte behöver ta ut medicin.   
 
*Gudinnan Sita, fru till Rama, blev bortförd av demonkungen Ravana som var härskare över Lanka och hölls fången vid templet. Apguden Hanuman har satt sina fotspår i berget då han hjälpte Rama finna henne. 
 
 
 
 

Kandyman

Dambullatemplet reclining Buddha och ett Vishnutempel specifikt för Indiska tamiler som kom till Sri Lanka för att arbeta på te-plantagen. Dagens smakupplevelse: omogen mango med salt och chili. Symboler finns det gott om här i världen - det är vi som värdeladdar dem.
Innan vi riktigt anlände till Kandy - vilket visade sig vara som att nå slutet på universum (hur vi än körde och vart vi än var stod det minst 2 km till Kandy på skyltarna) - stannade vi hos Rochelle och fick en rundtur i trädgården. Där fanns peppar, kaffe, muskot, ingefära, gurkmeja, jackfruit, bananer, kokosnötter, tamarind, litchifrukt, kakao, papaya, massor som jag inte kommer ihåg och världens hittills godaste passionsfrukt. Te på det med sesamkakor i chokladbollsformat och en chokladkaka som Alice åt tonvis av - choklad chock! Väl framme checkade familjen king and queen of the mountain in at the Richmond House. Note to self om vi äger en bil i Kandy ska den inte vara nylackad. Bromsar och lameller bör bytas frekvent. Satan i gatan vad smalt och brant det är vägmässigt. 
 
 
 
 
 

Vindstilla

37 grader i luften 29 grader i vattnet. Enda och sista dagen på stranden. Fiskar (värda att fiska) hoppade med oss i vågorna. Lunch på ett backpackerställe där bordet bredvid suckade över hur dyr slutnotan var på 12000 rupier (ca 600 sek) medan vi suckade över pizzan som aldrig kom. Tjejerna och Hans gick hem för att duscha men jag ville vara nära havet, speciellt eftersom dem kylande molnen rullat in, och stannade på stranden. Jag läste sen somnade jag. Jag väcktes av en blöt puss av den förvisso sötaste hunden på stranden så jag sprang ner i vattnet och sköljde ansiktet och spottade bort rabiesen. Tjejerna kom ner och Church.rd-gänget kom och vi simmade medan solen sjönk mellan palmkronorna. Dagens fundering - varför är Geccoödlans skit alltid vit längst ut? Jag tänker att den producerar något som underlättar bajsandet och därmed blir dagens nästa fundering om det skulle funka mot förstoppning och sedermera om någon forskat på det? - Vart kan jag i så fall köpa skiten? Apropå djur så har vi ett par fler till listan: 
Mungo (japp papps live and kicking) - där det finns mungo finns orm....
Kameleont (många)
Termiter
 
Mat. Packa. Sova. Imorn Kandy
 
 
 
 
 
 

Beach

Tänkte jag. Alice tänkte shoes. Trincomalee town var oavsett oundvikligt då Daddy H hade B.Day. 800 grader senare hade Alice skor och Hans en skjorta. Mitt lilla önskemål, i form av en oljelampa av enklaste slag, hittade vi inte så vi hoppade in i Trishawn för att inte slösa bort allt för mycket dagsljus. Fräsande genom stan ser jag en affär som säljer krukor och ber vår chaufför stanna. Han svänger in mot trottoarkanten och säger att Alice kan stanna kvar - jag tänker snabbt att han arbetar på vårt lilla hotel och inte skulle kunna komma undan om han gjorde något - och jag vågar lämna henne. Hon satt och provade sina blinkande klackeskor så hon reflekterade nog inte över att jag varit borta när jag hoppade in och packade ner min lilla terrakottalampa. Väl hemma han vi ta ett eftermiddagsdopp innan dem svarta molnen tog över himmelen. På kvällen var det festmiddag med alla möjliga spännande goda människor inbjudna Dr (ännu ett konstigt namn som vi inte kommer ihåg) låt oss kalla honom ”Mys", en 17-årig framtida NASA-anställd, folk som utbildat barn i att hantera minor etc. m.fl. Eftersom alla går efter maten i det här landet var det mycket mingel innan den serverades och vi fick höra många historier om kriget och hur dem jobbade och jobbar med diverse uppdrag. Jag satt med 17 åringen och vi diskuterade litteratur och skola. Jag fick beröm för att jag klädde mig så Srilankesiskt och när jag sedan åt med händerna spontanapplåderade hon. Hans har blivit Uncle Hans och är omtyckt så Vihansit tyckte att det var Hans födelsedagskalas och inte Elas hemvändarmiddag. Hans fick (mitt) vin (japp jag har hittat ett vin jag kan dricka - palmvin), mango och bananer i födelsedagspresent från Church rd. 
Tyvärr har jag inga bilder från kvällen så jag slänger in en från Cliffs barndomsgata som jag tycker är fin och en som symboliserar att smaken är delad.
 
 
 
 

Is there anybody out there?

Plyschvanen rullar in genom grindarna på Palm Beach resort för att ta oss till området kring Motor. Fattigt och jäkligt och det område där tsunamin tog som värst. Gabriella har dragit i kontakter och vi får besöka en skola. Efter att vi guppat igenom en liten by väntar en välkomstceremoni värdig en byråkrat inom any given organisation. Efter att hela skolan varit ute för att ta emot oss och gett oss kransar fick vi sätta oss ner hos rektorn. Vi bjöds på dricka och kakor - men ombads torka bort smulorna ordentligt när vi gick ut för att träffa barnen. Intressanta iakttagelser blandades med svett, mygg och leenden. Vi besökte alla klassrum under plåttaket med en temperatur på streck 33 över 0. Grande finale var att jag fick vara med på ett föräldramöte - finns det nå bättre? Tjejerna hade ett koppel av brown eyed boys and girls efter sig under besöket. Vinkandes skumpade vi vidare mot värre områden och outforskade områden. Då vi stannade för att dricka te vid ett väghak drog Thea till med att beställa en rice and curry. Naturligtvis hade vi en delikat variation av rotis med oss också tillsammans med majs och bananer och kex - ingen nöd på plyschdepartementet och dess utskott.   
 
 
 

Lover´s Leap

"Temple of a Thousand Pillars" som är placerad högt uppe på en klippa vid fort Frederick har en avsats som kallas Lovers Leap. 120 meter över havet sägs en avbruten förlovning orsakat att en holländska testat sina vingar från Swami rock (det finns inga flygande holländare). Numera orsakar skolresultat att unga människor kastat sig från klippan årligen - därmed ett staket med avskräckande tippar. Vid templet fanns korgar med önskningar upphängda i trädkronorna - precis som i Hong Kong med skillnaden att man hade en apelsin istället för en korg. Jag blir alltid så nyfiken på vad folk skrivit...  Tillbaka på 0 meter över havet besökte vi Cliffs barndomsgata och stranden som hörde därtill. Innan vi åkte hem delade vi upp oss och jag, Alice, Hans och Cliff åkte till marknaden för att köpa Haj inför dagens lunch. Dagens lärdom: Det finns bananer och sen finns det bananer.  

 

Trinco Party

Festdetaljer. Viktigaste regeln är kanske att ingen äter innan man druckit färdigt sin Arrack. Eventuellt är dansen viktigare när man hänger med Burger´s (Cliffs familjs ursprung). Korkarna flög vid 11.30 och sedan var det bara en fråga om tid och en floor filler innan grabbarna grus inte kunde hålla tillbaka. Runt 17-snåret hade alla vännerna gått hem och grannbarnen slutade tjuvtitta genom grinden och gick hem för att eventuellt berätta om dem konstiga vita barnen. Vi stretchade och sen åt vi - igen - som vanligt.
 
 

Church road 99/8th

I röd plysch och tillbakalutade säten anlände vi i vanen och välkomnades med garlands och kokosnötter. Sedan den stunden har mat och dryck serverats i jämn och behaglig ström. Men jag ska erkänna att jag har varit tvungen att diska och sopa för att Jantekompensera. Vi har sovit under moskitnät med Srilankesisk AC (fläkt och vattenspruta) i 30-33 grader vid sänggående för att sedan sjunka till runt 30. Agua fria var nemas problemas - för att inte säga muy bien...

Här kommer en otroligt sammanfattad resume av de dagar som gått 

Görat:
Dag 1 - gick till Buddhisttemplet och åkte till stranden för kvällsdopp Uppuveli beach, Alles´garden (french garden).
Dag 2 - Fest sen stranddopp 
Dag 3 - Hans och Cliff åkte på marknad och fixade telefonkort. Efter att jag gjort kokosmjölk med Nana åkte jag och Gabriela för att shoppa med Rajakumari (kungs dotter) som höll koll på priserna. Senare åkte jag och Ela med tjejerna och köpte skor (!) sedan tog vi stranden.
Dag 4 - besökte vi Shivatemplet och Cliffs barndomskvarter vid Trincobeach.

Ätat:
Lö:
Räkor i sodhi (kokosmjölksås utan röd chili) och stringhoppers (en form av nudlar). Stekta räkhuvuden (jättegott) som snacks.
Sö:
Iddli (små vita fluffiga bullar) med Sambul och sambar (såser ej kokt/kokt), Pon´gal (julig smakkaka) och Curd (buffelyoghurt).
PARTY (och eftersom det var Ramadanstart fick vi gröt av muslimerna)
Eggplant mojo/sambal, Beefcurry chickencurry, carrot sambal, Dhal curry (linscurry) sodhi. Wattal lappem (creme brule ala Sri Lanka and mango ice cream - with mango in it). Hoppers with kate sambal.
Cassava-chips, Murroko (stjärnspritzad vetedeg med stark krydda som friteras och) Mixer (som mix av kryddad och friterade nudlar och nötter, ärtor och currylöv) 
Må:
Frukost; Parata roti med kokossambel
Lunch; Krabbcurry, pumpacurry och ladies fingers
Middag; Kottu (hacka) Rotti 
Ti:
Hajcurry, Tonfiskcurry, matbanancurry, morunga sodhi (drumstick) friterade sardiner)

Drickat:
Vatten, Palmvin, Arrack, Lion lager and Lion Stout, King Coconut,

Övritgt:
Mango (Karutha Kolumban), Banan - Cliffs choice: Cadelli (Tamil) Ambul (singales), Jackfruit, Rambutan (lichefrukt), kokos 

Puss!
 
 

RSS 2.0